Editura Sigma

De ce copiii noștri nu învață să gândească?

Există o mare controversă cu privire la starea actuală a educației în lume. Mulți oameni se întreabă de ani de zile, de ce nu ne învățăm copiii mai multă știință și tehnologie? De ce nu învață să citească și să scrie? Ce este în neregulă cu felul în care predăm?

Cred că nu este nimic în neregulă cu felul în care predăm. Problema constă în faptul că încercăm să învățăm lucrurile greșite copiilor nepotriviți. Încercăm să-i învățăm lucrurile care credem că îi vor face să aibă succes în viață.

Am devenit o societate care crede că dacă știi să butonezi calculatorul sau telefonul, atunci poți face orice.

Aceasta este o mare greșeală. Trebuie să știi să faci multe lucruri diferite pentru a avea succes în viață. Trebuie să știi cum funcționează lucrurile. Trebuie să intuiești ce simt alții. Trebuie să știi cum acționează oamenii și cum reacționează în diferite situații. Trebuie să știi să gândești și să raționezi. Trebuie să știi cum și de ce se întâmplă lucrurile.

Toate acestea sunt abilități importante care sunt necesare pentru a avea succes în viață.

Vă invităm să explorați cărțile noastre pentru copii care pun accentul pe importanța învățatului de a gândi.

Mulți oameni cred că a avea abilități digitale este singurul lucru necesar pentru a avea succes. Ei cred că este suficient doar să poți să știi să utilizezi calculatorul într-un mod avansat pentru a putea trăi o viață de succes. Nu sunt de acord cu asta. Cred că trebuie să înveți să gândești mai întâi. Cred că trebuie să înveți să raționezi. Cred că ai nevoie de capacitatea de a analiza și de a înțelege lucrurile. Cred că ai nevoie de aceste lucruri pentru a avea o viață frumoasă, pentru a avea o perceptie cât mai vastă, pentru a reuși să discerni ceea ce ne mișcă într-o lume plină de diversitate. Consider că este important ca un copil să învețe, să citească și să scrie. La modul cel mai simplu. Dar este, de asemenea, important ca ei să învețe să gândească. “Cititul și scrisul” nu te învață cum să gândești. A avea abilități ce țin de domeniul digital, tehnic nu asigură unui copil o raportare bună la mediu, la comunitate.

Dacă vrei să ai succes în viață, trebuie să înveți să gândești. Dacă vrei să fii fericit, trebuie să înveți să raționezi și să analizezi. Dacă vrei să te înțelegi cu alți oameni, trebuie să înveți cum să comunici. Cred că sistemul educațional din România face o treabă groaznică în a-i învăța pe copiii noștri cum să gândească. Cred că face o treabă groaznică în a-i ajuta pe copiii noștri să “învețe să citească și să scrie”.  Sistemul educațional din România îi învață cum să urmeze instrucțiunile și să memoreze informații. Nu îi învață cum să gândească. Nu îi învață să fie creativi sau inovatori. Nici măcar nu încurajează asta.

Este timpul să începem să ne gândim la ceea ce îi învățăm pe copii. Este timpul să începem să-i învățăm cum să gândească în loc să memoreze și să urmeze “modalitățile de asimilare automată”. 

 

Autor: Catalin Ionescu, Instructor de educație principal

Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-sta-jos-3661366/