Editura Sigma

Natura umană și tehnologia

Natura umană a reprezentat dintotdeauna un subiect de discuție fascinant, iar tehnologia modernă a adus noi provocări în acest sens. Există oameni care argumentează că tehnologia a schimbat profund natura umană, în timp ce alți oameni susțin că esența umană rămâne neschimbată, indiferent de progresul tehnologic.

Pe de o parte, trebuie ținut cont de faptul că tehnologia a avut un impact major asupra modului în care oamenii comunică, învață și se distrează. De exemplu, platformele de socializare online au schimbat modul în care oamenii interacționează unii cu ceilalți, în timp ce tehnologiile de învățare virtuală au oferit noi modalități de acces la informații și cunoștințe. Acestea sunt doar câteva exemple care ilustrează cum tehnologia a afectat comportamentul uman.

Pe de altă parte, există oameni care susțin că natura umană rămâne neschimbată, indiferent de progresul tehnologic. Acest lucru se datorează faptului că emoțiile, dorințele și motivațiile umane au rămas constante de-a lungul istoriei, iar tehnologia nu le poate modifica în mod fundamental. Acest fapt este deseori însoțit de argumentul că tehnologia este doar un instrument la dispoziția oamenilor și că acțiunile și deciziile luate sunt determinate de propria lor natură, nu de tehnologie.

La nivel cognitiv, sunt evidențiate o diversitate de opțiuni privite din perspective științifice, religioase, filosofice, provocări reformatoare și alegeri pe coordonate universale și multiversale, ceea ce poate să pună față în față acest subiect atât de vechi și atât de prezent în același timp. Tehnologia ne-a însoțit de la începuturile timpului, iar astfel cele două concepte se întrepătrund creând diferite dificultăți diverselor raționamente de pe palierele cronologice sau ontologice. Este de reținut faptul că, strict biologic vorbind, omul este un sistem viu plin de “mecanisme” dintre cele mai complexe; adevărate tehnologii de supraviețuire.

Este foarte probabil că tehnologia a avut un impact asupra naturii umane, dar extentul acestui impact este unul controversat. Depinde din ce perspectivă este purtată această retorică. În cele din urmă, subiectul probabil va continua să fie unul dintre cele mai controversate și disputate.

Abordări posibile asupra subiectului: Post si Transumanul („Dicţionarul de idei şi ideologii” de Cristian Presură și Ciprian Mihali, invitat Profesorul Constantin Vica), Demența digitala (Manfred Spitzer), a transdisciplinarității (Basarb Nicolescu, perspectivele naturii vii, mecanice si moartea naturii), Martin Heidegger (care înţelege esenţa tehnicii precum ceva non-tehnic, ca un mod de revelare a adevărului, faţă de care trebuie să dezvoltăm o relaţie liberă), Foucault (Acolo unde disciplina este “tehnologia” utilizată pentru a face indivizii să se comporte [într-un anumit fel], să fie muncitori eficienți și productivi, biopolitica este implementată pentru a gestiona populația; de exemplu, pentru a asigura o forță de muncă sănătoasă.”), Cristian Iftode si Constantin Vica (EXPERIENŢA FACEBOOK: EXPRESIVISMUL DIGITAL ŞI CYBER-BIOPUTEREA), Vlad Niculescu-Dincă (Filosofia tehnologiei), Despre tehnologie, responsabilitate și prietenie (interviu cu Profesorul Dr.Constantin Vica – Lector la Facultatea de Filosofie a Universității București și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată).

Autor: Cătălin Ionescu